Thursday, January 20, 2011

~Mushroom Soup n Garlic Bread~



Resepi untuk dikongsi...hehe..resepi asal nye amek kt blog En.Mat Gebu..mulanya,tak yakin nak buat..tapi,berkat kesungguhanku..terlaksana jua..yippie!not bad..makan dengan garlic bread..sangat enak!tak caye try la..ni resepi nye...(kopi n pes ajew)..=].En.Mat..halal ye..TQ


Bahan-bahan Mushroom Soup:

250 gm fresh button mushroom-mizP guna 200gm je sbb dah siap packing beli kat jj

800ml air

250ml susu sejat IDEAL

1 kiub ayam "MAGGI"

1 biji bawang besar-didadu kasar

1 ulas bawang putih-dicincang halus

2 1/2 sudu besar mentega

1 1/2 sudu besar tepung gandum

1/2 sudu teh serbuk lada hitam

Secubit garam

Sedikit cincangan daun parsley utk hiasan-mizP guna yg kering sebab fresh punya takde..


Cara membuatnya:

Cendawan dibasuh ,lap kering dengan kitchen towel bersih.Asingkan 4-5 kuntum cendawan tadi dan didadu sederhana besar.Manakala yg selebihnya,hiris kasar.Ketepikan.


Dalam non-stick wok(kalau takde pakai kuali biasa pun takpe..)panaskan mentega,masukkan cendawan dan goreng hingga layu.Tambah bawang putih dan bawang besar,goreng hingga bawang besar layu je..Masukkan tepung dan kacau rata.Gunakan api kecil.


Tuang air dan susu cair,kacau rata,masukkan kiub pati ayam dan biar mendidih perlahan sambil dikacau kerap hingga kuahnya menjadi sedikit pekat.Padamkan api dan biar ianya suam.Kemudian kisar halus,tuang dlm kuali semula.
Masak dgn api perlahan hingga mendidih,masukkan cendawan yg didadu tadi,tambah serbuk lada hitam dan kacau rata.Masak hingga pekat.Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam.Hidangkan dgn menabur sedikit cincangan daun parsley dan taburan serbuk lada hitam beserta garlic bread tadi.
~Selamat mencuba~

0 comments:

 
Copyright © PELANGI PAGI. All rights reserved.
Blogger template created by Templates Block| Blogger Templates | Best Credit Cards
Start My Salary | Designed by Santhosh